Ajánlók, hirdetések

Petőfi Vadásztársaság Pitvaros

A társaság vadászterülete Csongrád megyében található, főként apróvadas. Jellemző vadfajok az őz, fácán, de estenként előfordul vaddisznó és dámszarvas is. Rontó Krisztiánnal beszélgettem, aki a Petőfi Vadásztársaság Pitvaros-nál dolgozik, mint hivatásos vadász.

Szia Krisztián! Köszönöm, hogy elfogadtátok a felkérésemet. 

Szia Gergő, én köszönöm a lehetőséget a vadásztársaság nevében!

A vadásztársaságotok merre található és mekkora területen gazdálkodtok?

A Petőfi Vadásztársaság Pitvaroson  nettó 6400 hektáron gazdálkodik, erdősültségünk kevés, így ezáltal a főbb vadfajaink az apróvad, de esetenként előfordul vaddisznó, és dámszarvas is, de ezekre később még beszélek majd.

 

Milyen tevékenységgel foglalkoztok legfőképpen?

A társaság főként fácánneveléssel foglalkozik. Sajnos a nyúlról nem tudok sokat mondani, mert egy ún. természeti katasztrófa miatt a nyúlállományunk 90%-a odaveszett. 2010 Június 18-án egy jégvihar pusztított végig Pitvaroson és a környéken.

Azóta éves szinten 100 db-t hasznosítunk, mint lőtt nyúl. A fácánra visszatérve, éves szinten “nagyobb mennyiségben” nevelünk, naposcsibe kortól. Amiket később értékesítünk.

Melyik időszakban kezdődnek nálatok a fácánvadászatok?

Általában November elején kezdjük a fácán vadászatokat, és január közepéig-végéig tartanak. Kisebb terítékű vadászatoktól (150-300 db), a nagyobb terítékű vadászatokig (300-1000 db).

Az idei évre tekintve is tervezünk nagyobb terítékű vadászatot.

Korábban említettem a nagyvadat, a vaddisznó és a dámszarvas is átfutó vadként szerepel nálunk, de a tagoknak lehetősége van dámszarvasból 3 db bikát és 3 db tarvadat elejteni.

Őz gazdálkodásunk, én úgy gondolom hogy rendben történik, igyekszünk megfelelni az “előírtaknak”, próbálunk arra törekedni, hogy az érett/selejt bakokat “vegyük” ki az állományból.

Hány fő dolgozik jelenleg a társaságnál?

Jelenleg 26 tagot számlál a vadásztársaság, illetve a két hivatásos vadászt.

Úgy mint a magyar vadászok körében, a külföldi vendégvadászok is ellátogatnak hozzánk, és általában ha új vendégek jönnek, akkor ők a következő évben/szezonban vissza is jönnek hozzánk. Terveink a jövőre nézve, A vadászterületen lévő berendezések folyamatos újítása, több elhelyezése, itató rendszerek kialakítása. Illetve a fácánnal szeretnénk jobban foglalkozni, bővíteni a voliereket, a nevelőket, igyekszünk többet nevelni, mert szeretnének többen jönni, de sajnos nem tudjuk fogadni őket.

Köszönöm szépen a válaszaidat és további sikeres gazdálkodást kívánok nektek!

További információt találtok a társaság közösségi oldalán:

https://www.facebook.com/Pet%C5%91fi-Vad%C3%A1szt%C3%A1rsas%C3%A1g-855634207927415/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük