vadász konyha Vadászház

Sörkifli, bámulatos sós finomság, egy kis köménymaggal, a vendégek kedvenc ropogtatnivalója!

A vendégek kedvenc ropogogtatnivalója.

Gyakran sütök sörkiflit, pofon egyszerű elkészíteni és kitűnő sör- vagy borkorcsolya kevés hozzávalóval. Ha unod a megszokott sós finomságokat, ez a recept tetszeni fog.

HOZZÁVALÓK

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 nagy evőkanál zsír
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • kb 3 dl meleg tej
  • 3 kk só
  • 1 tojás sárgája
    Továbbá:
  • 6 dkg szoba-hőmérsékletű vaj / margarin,
  • 1 tojás fehérje,
  • 1 teáskanál tej
  • köménymag, szezámmag

ELKÉSZÍTÉS

https://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?client=ca-pub-0045271904936959&output=html&h=150&slotname=9246097226&adk=1330036723&adf=2441974203&pi=t.ma~as.9246097226&w=598&fwrn=4&lmt=1677859170&rafmt=11&format=598×150&url=https%3A%2F%2Fegyszerugyorsreceptek.com%2Fsorkifli-avagy-bamulatos-sos-finomsag-egy-kis-komenymaggal-amit-mindenki-szeret%2F&wgl=1&uach=WyJXaW5kb3dzIiwiMTAuMC4wIiwieDg2IiwiIiwiMTEwLjAuNTQ4MS4xNzgiLFtdLGZhbHNlLG51bGwsIjY0IixbWyJDaHJvbWl1bSIsIjExMC4wLjU0ODEuMTc4Il0sWyJOb3QgQShCcmFuZCIsIjI0LjAuMC4wIl0sWyJHb29nbGUgQ2hyb21lIiwiMTEwLjAuNTQ4MS4xNzgiXV0sZmFsc2Vd&dt=1677859083980&bpp=14&bdt=316162&idt=85700&shv=r20230301&mjsv=m202302160101&ptt=9&saldr=aa&abxe=1&cookie=ID%3Daba2de727befe3d2-2223d41b4bdb001f%3AT%3D1673722829%3ART%3D1673722829%3AS%3DALNI_MbgXiskUOhfesWEII9RMQZ4skqTtw&gpic=UID%3D00000ba258952fc3%3AT%3D1673722829%3ART%3D1677777954%3AS%3DALNI_MbhFCuxYZLOcKVUj8gEMlakqJcctw&prev_fmts=0x0&nras=1&correlator=1005020997406&frm=20&pv=1&ga_vid=254890296.1673722828&ga_sid=1677859118&ga_hid=344529508&ga_fc=1&rplot=4&u_tz=60&u_his=1&u_h=768&u_w=1366&u_ah=728&u_aw=1366&u_cd=24&u_sd=1&dmc=4&adx=531&ady=1348&biw=1349&bih=657&scr_x=0&scr_y=0&eid=44777877%2C44759837%2C44759927%2C44759876%2C31071870%2C31072726%2C31072414&oid=2&pvsid=4431689636221006&tmod=1744826111&uas=0&nvt=1&ref=https%3A%2F%2Fl.facebook.com%2F&fc=1920&brdim=0%2C0%2C0%2C0%2C1366%2C0%2C1366%2C728%2C1366%2C657&vis=1&rsz=%7C%7CEebr%7C&abl=CS&pfx=0&fu=128&bc=31&ifi=2&uci=a!2&btvi=1&fsb=1&xpc=1fi4X7DTvO&p=https%3A//egyszerugyorsreceptek.com&dtd=86356

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. Közben a zsírt jól elmorzsoljuk a lisztben, amiben a sót is elkevertük. Hozzáadjuk az élesztős tejet (először a habos élesztőt kanalazom le egy kevés tejjel, majd a többi tejet apránként, amennyit felvesz.) Jól kidolgozzuk a tésztát és lágy, könnyű tésztát dagasztunk. Letakarva kelesztjük kb 40 percig.

A megkelt cipót 4 részre osztjuk, egyenként szép gömbölyű cipót formázunk belőle. Az egyik cipót kinyújtjuk kör alakúra, nem túl vékonyra. A vajjal megkenjük a kör alakú tésztát, főleg a peremét. A tésztakör közepét nem kenem le, mert feltekerésnél az lesz a háromszög csúcsa. Megsózom majd derelyevágóval 8 egyforma cikkelyre osztom a kört. A háromszögekből kifliket sodrunk és sütőpapírral bélelt nagyméretű tepsire sorakoztatjuk őket. Természetesen a másik 3 cipóval ugyanígy járunk el.
A kiflik tetejét a kevés tejjel elkevert tojás fehérjével lekenem, újból megsózom és megszórom tetszés szerint köménymaggal vagy szezámmaggal. Hagyom a tepsiben még kb 20 percig és mehet is a sütőbe. Először alacsonyabb fokozaton kezdem el sütni, 170 fokon, majd amikor látom, hogy megnagyobbodott, akkor feljebb kapcsolom, 190-200 fokra, hogy ne száradjon ki. Kb 25 perc alatt készre sütjük. 32 db lesz belőle.
(Eredetileg nem kellene a tojás a tésztájába, de mivel a fehérjével kenem le, ezért a sárgáját is felhasználom)
Jó sütögetést és jó étvágyat!

Penczné Sali Krisztina‎ receptje

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük