Ajánló Ajánlók, hirdetések

Szenvedélyem és lételemem a koronglövészet

A koronglövészet a sportlövészet része, több mint 100 éves múltra visszatekintő sportág. Használatos még az agyaggalamb-lövészet kifejezés is, aminek valós alapja, hogy a sportág hajnalán élő galambokra is történt lövészet.

Ma már ezt meghagyják a sportvadászok részére. A koronglövészet gyakorlatilag 2 csövű, leginkább egymás alatt elhelyezkedő, úgynevezett ‘bock’ elrendezésű, 12-es kalibernél nem nagyobb sörétes fegyverrel történik. (elvileg használható egycsövű, akár félautomata fegyver is, és kisebb kaliber, de nem jellemző) A lőszer mérete is szabályozott, hossza kinyílt állapotban 70 mm, és a konkrét versenyágtól függően maximum 28 gramm tömegű és 2,5 mm átmérőjű söréttel történhet (korongvadászat, vadász-skeet). Trap és skeet esetén a tömeg 24,5 gramm lehet. A szabvány (olimpiai) korong méretei: 100-105 gramm tömeg, 11 cm átmérő és 25-28 mm magasság. A korongvadászat során használt egyéb korongok ettől eltérhetnek, mind átmérőben, mind magasságban és ennek megfelelően súlyban is. A korongok alapszínei a felsőrész esetén narancssárga, az alsó rész pedig fekete, anyaga speciális agyag-műanyag keverék. Az ideális alapanyag kiválasztásakor a cél az, hogy a dobással járó erőhatás ne tegyen benne kárt, de a lövés során már akár egy szem söréttől eltörjön (szemmel látható darab váljon le belőle), ugyanis ez jelenti az érvényes találatot. Komoly versenyeken vagy döntők során használatosak a festékporral töltött korongok, amelyek találat esetén a nézők számára is látható módon jelzik a találatot, így téve élvezetesebbé a lövők teljesítményét.


A koronglövészetnek több ága van:
-elsősorban a régi hagyományokkal rendelkező, úgynevezett olimpiai koronglövészet, aminek jelenleg 2 fő verziója van: a legrégebbi a „trap” lövészet, az újabb keletű a „skeet” lövészet. Ezeket fogja össze az ISSF (International Shooting Sport Federation)[1] sportszövetség.
-A másik ága szintén rövidebb előéletű, a magyar összefoglaló elnevezése korongvadászat. Nemzetközi szervezete a FITASC.[2] Ennek is több verziója van, lényegében azonban megegyeznek: a vadászati szituációkat leginkább megközelítő módon dobott korongokra (például földön gurul – ún. nyúl, felkelő madarat imitáló – trap, stb…) történik lövés.

Aki nem ismerne…

Tóth Gergő Gábor vagyok (HERR JAGER) 2012-ben tettem állami magyar vadász vizsgát. 2013-ban ismerkedtem meg a koronglövészettel, majd a hivatásos Vadász élet mellett kezdtem el jobban foglakozni vele. 2016 óta foglalkozom vele versenyszerűen. A koronglövészet nem egy egyszerű sport, rengeteg edzést még több odafigyelést és sok tanulást igényel. Nem tartozik az olcsó sportok közé. Sajnos ezen sporton belül is nagyon sokan vannak, akiknél az anyagi háttér adott, de nem sikerült így sem kihozni magukból a legjobbat… hiába a rengeteg ráfordított pénz… LŐNI NEM TUDNAK!
Ennek ellenére Vagyok én, akinek van egy standard puskája, és próbál egyre feljebb törni meg próbálni a lehetetlent is, lőni a nagyokkal, ami néha nagyon nagy megtiszteltetés! Engem nem a szüleim pénzelnek. Mindent magamnak teremtettem meg, sokat dolgozok, mind a munkahelyemen, mind otthon. Ezek mellett, ha van rá lehetőség el megyek versenyre is, és mindig csak előre nézek, büszke vagyok az ÉDESAPÁMRA, aki edz, támogat megismertette velem ezt a sportot, és a barátaimnak akik a rossz napomon, s a jobb napomon is mellettem állnak!

Büszkén merem kijelenteni, hogy Édesapám miatt választottam ezt a sportot a sikerei és a bajnoki verseny végett. Az első versenyek, élmények édesapámmal kezdődtek. Hajt, hogy olyan sikeres legyek mint édesapám és barátaim. Célom, hogy az elkövetkező versenyeken szép eredményeket érjek el és sok emberrel megszerettessem ezt a sportot. Lázasan készülök a világbajnokságra.
A mottóm:
„Válj eggyé a korong útjával, ezt mondogatom magamba mindig”

Kérdezi az ember, hogy mi is kell ahhoz, hogy valaki jó lövő legyen? Válaszolom én a jelenleg mögöttem álló ismeretekkel és tapasztalattal: Sok minden szükséges: jó szem jó kéz, nem mellesleg jó puska, ami rád van szabva vagy nagyon fekszik, egy jó szemüveg, kényelmes mellény… A Koronglövészet alapjai: Sok tanulás, Sok edzés, Sport pszichológus, Szak könyvek.
A családomban nem én vagyok első, akit magával ragadott a koronglövészet puskaporos illata. Édesapám 15 évig volt magyar bajnok koronglövő 3 tusában, ő kezdett velem foglalkozni, jelenleg is ő az edzőm. Sajnos nem tehettem meg azt, hogy sokat lőjek, így a heti 1 edzés megállít, de ennek ellenére így is egy-egy szép helyezést sikerült elnyernem már. A sport iránti tisztelet nagyobb, mint a nyerési vágy, így nem távozok angolosan a versenyekről, hanem sikerül elérnem az adott a napon a célkitűzésem, meg kell tapsolni a többi versenyző társamat is!


Saját utam során rengeteget tanultam így azon vagyok támogassam a kezdőket, gyengébbeket, mint ahogy nekem is sokan segítették az utamat, s mai napig egyengetik. Nem tartom magam jobb embernek a többiektől, de amit eddig szereztem tudást szívesen megosztom másokkal.
Ebből következően elkezdtem alap szinten edzeni fiatalokat, kezdő vadászokat, meg aki ki szeretné kipróbálni, mi az is az, ami engem ennyire magával ragadott.
Átadni az életérzést, amelyet ez a sport nyújt és azt, hogy nem játék, hanem kemény odafigyelést és koncentrációt igénylő tevékenység.
Folyamatosan fejlesztem magam olvasok szakkönyveket, koronglövészeti oktató filmeket és barátok videóit nézem, akik Világ és Európa bajnokok lettek, akikkel egy-egy versenyen vagy szinte mindig egy „rotte-ban” lövök, ( Szakács Zoltán, Jéri Tamás,) tőlük is sokat tanultam, Tominál egy nyáron többször is meg fordultam világ színvonalú pályáján és itt is értem el versenyen helyezést is.


Sokan le szólnak, bírálnak mikor edzést tartok, hogy ha én tudom akkor ne villogjak a pályán… De ezeket el engedem a fülem mellett, mert én segíteni szeretnék.
Amit elmondok egy edzésen abból a „tanítványom” semmit nem fog meg tudni mutatni is kell…
„Szűk mellény nagy elé tartás”
Szem/Kéz koordináció.
Válj eggyé a korong útjával.
Gondold át hol lövöd meg, kétszer is gondold át van rá időd ne kapkodj!

Koronglövészet, vadászvizsgára való felkészítés, élménylövészet
Herr Jäger
Tóth Gergő
Tel: 06303380382
E-mail: 870sabattirover@gmail.com
Facebook: HerrJager/Sörétlövés
Instagram: Clayshooter12/76

Sporting
Compak Sporting
Skett
Trap

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Korongl%C3%B6v%C3%A9szet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük