Hírek és események Vadászház

Szigorítások a sertéspestis miatt

Több megyére terjesztették ki a magas kockázatú területet az Ukrajnában pusztító fertőzés miatt.

Egész Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területére, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén keleti részére és Hajdú-Bihar 5 vadásztársaságának területére terjesztette ki a magas kockázatú terület besorolást  most kiadott rendeletében a Földművelésügyi Minisztérium.

Az országos főállatorvos az Ukrajnában terjdő afrikai sertéspestis (ASP) miatti védekezést szigorította, a feladatokat pedig új intézkedésekkel is kiegészítette – derül ki a tárca közleményéből.

A magas kockázatú területeken aktívan keresik például az elhullott vaddisznókat, valamint a hatóság mind az elhullottan talált, mind a kilőtt vaddisznóknál laboratóriumi vizsgálatot végez. További előírás, hogy vaddisznó társasvadászatot csak a megyei főállatorvos előzetes engedélyével lehet tartani, valamint, hogy minden vadfarmot, vadaskertet kettős kerítéssel kell körbevenni. Házi sertéseket csak úgy szabad tartani, ha azok vaddisznóval nem tudnak érintkezni, és az elhullott házi sertéseket is vizsgálni kell.

Agrárszektor

A határozat alapján létrehoznak közepes kockázatú területeket (Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Hajdú-Bihar megye további területei, valamint Békés, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye meghatározott területei). Ezekre enyhébb intézkedések vonatkoznak, de itt is fokozni kell a vaddisznó kocák és malacok kilövését a vaddisznók számának csökkentése érdekében.

Az ország további részein – alacsony kockázatú terület – a megtalált vaddisznó hullák laboratóriumi vizsgálatát és összegyűjtését, majd ártalmatlanítását írja elő a határozat. Emellett az élő vaddisznókat ezekről a területekről sem lehet kivinni, valamint az elhullott házi sertéseket is vizsgálni kell. Ugyanígy kiemelten fontos hogy a sertéstartók betartsák a moslékkal való etetés tilalmát.

Az ASP emberre nem veszélyes, ugyanakkor magyarországi megjelenése rendkívül komoly gazdasági kárt jelentene. Zsótér László, a sertéstartással foglalkozó Kunágotai Bercsényi Zrt. vezetője a napokban a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott, ha Ausztriában és Szlovákiában is fertőzött sertést vagy a betegséget terjesztő vaddisznót találnak, már azelőtt elkerülhetetlen lesz a korlátozó intézkedések bejelentése, hogy nálunk is kimutatnák a vírust.

A betegséget nem csak a fertőzött vaddisznók tudják az országba behozni. Az Ukrajnából, Oroszországból származó sertéshús, húskészítmény révén is megjelenhet az ASP Magyarországon, ezért kiemelten fontos, hogy még útipoggyászban se hozzanak be ezekből az országokból sertéshúst, húskészítményt – figyelmeztet a tárca.

Az előírásokat részletesen tartalmazó teljes határozat elérhető a kormany.hu-n.

Forrás: http://hvg.hu/kkv/20180309_Sulyos_a_helyzet_szigorit_az_FM_a_sertespestis_miatt#rss

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük