Képek, Idézetek, Videók

Vászonra álmodott fauna és flóra

Nem volt mentora… saját útját járva és megfigyelései alapján indult el a festészet útján. Festményei vadászati témákat dolgoznak fel. Uracs István természetfestővel készítettem interjúmat.  

Mióta festesz?

Már egészen kisgyermek koromban sokat rajzoltam, és az iskolás évek is így teltek el. Rajzszakkörökön, rajzpályázatokon vettem részt. Igazán sokat foglalkozni a témával a gimnáziumi évek alatt kezdtem el.

Hogyan kerültél kapcsolatba a festészettel?

Maga az alkotás is érdekelt mindig is, de komolyabb irányba akkor mozdult el bennem ez az egész amikor elkezdtem foglalkozni a hazai vadfajok ábrázolásával. Az igazi motiváció maga a téma volt nem feltétlenül a képzőművészeti oldal. Szerettem volna megjeleníteni ezeket az állatokat, valahogy kiadni magamból az erdőben átélt élményeket. Ezért kezdtem el festeni.

1236923_726011660748679_589698445_n

Ki volt a mentorod?

Mentorom sokáig nem volt. A rajzórákon kívül autodidakta módon fejlesztettem magam. A munkám során megismerkedtem egy svájci vadbiológussal, aki szintén természetfestő. Vele gyakran konzultálok, illetve voltam nála többször Svájcban. Nagyon sok jó tanáccsal, ötlettel lát el a mai napig.

Miért pont vadászati témájú festményeket készítesz?

Az egyik oka, hogy magam is vadász vagyok, az egyetemen is ezt tanultam. A téma szeretete vezetett az alkotáshoz. A másik oldal, hogy a vadászfestészet, vagy hívjuk inkább természetfestészetnek, a hazai kortárs képzőművészet egy olyan ága, ahol megfelelő kapcsolatrendszerrel értékesíteni is lehet az alkotásokat.

1382876_746587482024430_571243338_n

Milyen kapcsolatban vagy a vadászattal?

A vadászat a szakmám is. Vadgazdálkdási mérnök diplomát szereztem Sopronban, majd hivatásos vadász voltam a SEFAG Zrt.- nél. Manapság a festészettel és olasz vizsláimmal töltöm a legtöbb időt, de a vadászat a mai napig jelen van az életemben.

Kerültek már kiállításra a képeid?

Két kiállításom volt Egerben. Szinte mindig tervben van egy újabb kiállítás, azonban ehhez megfelelő képmennyiség kellene. A festményeim jó része megrendelésre készül, ezek közül sok kerül külföldre, így nehéz összeállítani egy megfelelő anyagot egy kiállításra.

148246_804800776203100_446562044_n

Melyik a kedvenc témád a vadászaton belül, amit szívesen megörökítesz?

Az egyik a szarvasbőgés, ami talán a legtöbb képemen jelenik meg. Igazi szerelmese vagyok a szeptemberi időszaknak, ebben a hónapban szinte éjjel-nappal kint vagyok az erdőn. A másik a vadászkutyák témaköre. Magam is foglalkozom olasz vizslákkal, de bármilyen fajtát szívesen festek. Sokat járok az Alpokba is, az ottani fauna egyedeit is nagyon szívesen ábrázolom.

Sokan keresnek meg, hogy egy fénykép alapján fess meg vadászattal kapcsolatos életképeket?

Egy jó része a megrendeléseknek fotó alapján történik. Általában a trófeáról készült fénykép alapján festem meg a vadat erdei környezetben. Mostanában terítékfotókról is festettem képet, amin a vadász van a meglőtt vaddal.

10336647_890817607601416_3179757557217675488_n

Festesz más jellegű képeket is?

Nagyon ritkán. Általában csak magamnak, ezeket a képeket nem is publikálom.

Milyen jövőben terveid vannak a festészettel?

Jelenleg a festészetből élek, így a terv természetesen a fejlődés. Mivel hivatásommá vált az alkotás, így megpróbálok egyre jobb képeket készíteni. Szeretnék több nagyobb vadászati kiállításon is részt venni.

Nagyon szépen köszönöm válaszaidat és egy kalappal a további festői munkádhoz.

További képeket találtok az interjúban szereplő képekre kattintva és a lejjebb feltüntetett linkeken:

Uracs István oldalán

http://uracsami.wix.com/uracsart-hunting#!home-english/cs94

A facebook közösségi oldala:

https://www.facebook.com/pages/UracsArt/170811312935386?sk=info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük