A természet varázsa arra sarkall, hogy megörökítsem

A természet minden egyes alkotórésze az állatok és a növények mind magával ragadják és inspirálják abban, hogy elkészítse egyedi és különleges stílusú képeit, immáron negyedik éve. Miskolczi Tímeával beszélgettem.

Mióta foglalkozol fotózással?

Immár negyedik éve, hogy magával ragadott a fotózás világa, melyben úgy érzem, hogy teljesen kiteljesedhetek. Gyermekkorom óta járom a természet ösvényeit, odafigyelve minden apró rezdülésére, a fotózás a természet szeretetéből, és tiszteletéből alakult ki.

Milyen felszereléssel fotózol?

Nikon d5200 vázam van, melyet az elmúlt évek alatt több objektívvel is bővítettem. Tavasztól őszig egyik nagy kedvencemmel a 105 mm-es Macro Nikkor objektívemmel járom a rétek, és a mezők ösvényeit virágok, lepkék, és minden más apróság után kutatva. Ez kiegészül egy 150-600 mm-es Sigma objektívvel, amit cserkeléshez használok, vadak, madarak fotózásához. Tájképeimet pedig, 10-24 mm-es Nikkor objektívvel készítem.unnamed (2)Mi az, ami ennyire megragadott a természetfotózásban?

Mondhatnám minden, ami a természettel kapcsolatos magával ragad, lehet közhelynek tűnik, de így igaz.  Az apró rovarok, a virágok, a gombák, a madarak, a vadak, az erdő fái közé beszűrődő napsugarak, az égboltot díszítő felhőpamacsok, mindnek megvan a maga varázsa, melyek arra késztetnek, hogy megörökítsem őket.

Fotózás közben történt már veled valamilyen szívbemarkoló vagy éppen vidám esemény?

Van  egy kedves történetem, melyben egy fiatal meggyvágó játszotta a főszerepet. A kertemben találtam rá, a fűszálak között feküdt röpképtelenül, nagyon rossz állapotban volt. Napokon át gondoztam, etettem, itattam, és ez idő alatt nagyon jól összebarátkoztunk. Egy hét elteltével pedig, felgyógyulva szabadon engedtem, róla több fotó is készült, mely képek nagyon sokat jelentenek nekem.unnamed (4)

 Vannak olyan hazai fotósok, akiknek követed a munkásságát?

Több hazai, és külföldi természetfotós munkáját követem. Egy nevet azonban kiemelnék mind közül, ő Potyó Imre, akinek a fotói számomra a természet szépségeit, egészen különleges nézőpontokból mutatják be, a színek már-már hihetetlenek tűnő összhangjában.

Van esetleg valamilyen vágyad fotózáson belül, amit az elkövetkező években tervezel megvalósítani?

Persze vannak terveim, melyek között szerlepel a tiszavirágzás, a kérészek szinte már-már mesébe illő nászának a megörökítése, vagy például, szeretnék bőgő szarvasbikát fotózni, amire eddig még nem volt lehetőségem.unnamed (3)

A család mellett mennyi időd jut a fotózásra?

Amikor csak időm engedi, nyakamba akasztom a fényképezőgépemet, és útra kelek. Van, hogy csak a közeli erdőbe, vagy a tisztásra jut időm kilátogatni, de sok esetben közösen a párommal hosszabb túrákra indulunk. Ha csak félórányi szabadidőm van, én azt is kihasználom, mert az a kis idő is sok szép élményre elegendő lehet.

 Fotóid nagy többségét melyik napszakban készíted?

Főként a napkelte, és a naplemente időszakát szeretem a legjobban, amikor a nap sugarai bágyadtan szórják a fényüket. De a nap bármely szakában előveszem a fényképezőgépemet, mert akkor kell megörökíteni a pillanatot, amikor azt éppen átéljük. Ezért én az tartom, hogy nem minden esetben a megfelelő időpontra kell várni, hanem az adott pillanattal is tudni kell élni, és abból a legjobbat kihozni.  unnamed

Hol találkozhatnak a természet szerető emberek a képeiddel?

2013-ban indítottam el a blogomat, melyben nem csak a fotóimat, hanem az átélt élményeimet is megosztom a kedves olvasóimmal, történetekbe foglalva. A fotózás mellett nagyon szeretek írni, és írásaimnak fontos célja a szemléletformálás. Fel szeretném hívni az emberek figyelmét, hogy érdemes a természetben barangolni, hiszen ők is sok szép élményekkel gazdagodhatnak kirándulásaik alkalmával.

www.varazslatostermeszet.blogspot.hu címen találhat meg minden természetet szerető, és tisztelő ember.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Már most biztosan tudom, hogy az életemet a természet szeretete, és a fotózás végig fogja kísérni, és ezen idő alatt szeretnék még sok szép pillanatot átélni, a tőlem telhető módon segíteni a természet lakóit, és nem utolsó sorban különleges pillanatokat megörökíteni.unnamed (1)

Köszönöm szépen a válaszaidat és további sikereket kívánok neked! 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.