Mit csinál Noé napjainkban?

Keresztes Krisztián maximális szakmai tapasztalattal teszi a dolgát az egzotikus és hazai állatfajok tenyésztésében és gondozásában.  Az Axis Deer Vadfarm Kft. tevékenységéről beszélgettünk.

Mióta működtök és mivel foglalkoztok? 

A Kft. még elég fiatalnak számít alig 4 éves, de a kapcsolatokat és a szakmai alapokat közel húsz éve gyűjtögetjük. A fő tevékenységünk a vadászat, vadgazdálkodás.

Te mióta foglalkozol állatokkal?

1997 óta foglalkozom tenyésztett egzotikus és hazai  vadállatokkal egyaránt.

Számodra melyek a legkedveltebb állat fajok?

Vadászként a nagymacskák, elefántok mellett az agancsosok még a nagy kedvencek. Ezen utóbbiak közül az axist tartom a legszebbnek, ez illetve az a tény, hogy Magyarországon még soha nem tenyésztettek és tartottak, sarkallt arra, hogy megpróbáljam beszerezni őket. Jelenleg 50 db körüli állománnyal rendelkezem belőlük 3 tenyészetben, ebből egy 12-14 fős van Magyarországon.

Honnan érkeztek az első axis szarvasok?

2004-ben a felszámolásra kerülő gänserndorfi  szafariból sikerült beszerezni 6 db-ot, de sajnos a kinti állatorvos hibájából a fele elhullott pár napon belül, mivel nem tudtam többet beszerezni így lassan elkoptak.

e3c61859-8079-4925-b9a8-50c534a53f59

Gondolom azért ezek után sem adtátok fel és újabb “alapanyag” után néztetek! Újabb szarvasokat honnan szereztétek be?

De nem ám!2011-ben  Zágrábi állatkert felajánlotta az axis állományát, mert másra kellett a kifutójuk helye, azonnal lecsaptam rá és ekkor jött 22 db. A befogást és a szállítást nem adtuk ki a kezünkből így ők szerencsésen megérkeztek és azóta is jól vannak. Németországból Hollandiából került hozzájuk vérfrissítésként bika azóta és most is szerveződik egy 35 fős csapat megvásárlása.

Milyen más állatokkal foglalkoztok még?

Az axisok mellett vannak japán és dybowski szikáink, dámjaink, muflonjaink, dávid szarvasunk, különböző hegyi kérődzőink az európai kőszáli kecskétől a himalájai tarig 5-6 faj, indiai antilopokkal és alpakákkal kiegészítve.

Ha jól hallottam valamilyen szinten úttörői tevékenységet is folytattok a szakmán belül. Tudnál egy kicsit beszélni arról, hogy milyen új dolgokat honosítottatok meg hazánkban?

Az országban elsőként meghonosítottuk a mezei nyúl tenyésztést is immár 4 éve egyre többen szeretnének csatlakozni a tenyésztési programunkhoz, állatkertekkel együttműködve állatszállítást is végzünk, eddig közel 70 faj több száz egyedét szállítottuk már, a különböző antiloptól kezdve, majmokon, nagymacskákon, zebrákon, tevéken át a szarvasokon keresztül a fókáig. Az axisokból eddig legkevesebb 100 db-ot sikerült szállítanunk Európa különböző vadasparkjaiba. A magyar jogszabályok értelmében csak vadasparkban, vadaskertben és vadfarmon lehet hazai vadászható nagyvadfajokat tartani, így ez utóbbi kialakításában is segítünk annak aki vadtartásra adja a fejét. A tervezéstől a kivitelezésig a betelepítést is beleértve a tanácsadás teljes körű. A terület kiválasztás, kerítés építés, befogó tervezése, tenyészanyag összeállítás,beszerzés és értékesítés mindenben segítünk, ha igény van rá mindezek mellett a magyar vadtenyésztők szövetségével próbálunk minél több embert, vállalkozást elkötelezni a vad tartás mellett.

1e349e20-2caa-491a-88f6-d272108b5804

Tudnál esetleg említeni valami eseményt, ami emlékezetes volt az életetekben?

A legemlékezetesebb napjaink egyike az volt amikor az első axisok sok év munkája után felkerültek a szállítójárművünkre. Amikor otthon leengedtük őket és amikor rá kellett jönnünk hogy a pettyes bundája miatti sztereotípia miszerint olyan nyugodt, mint a dám,abszolút nem fedi a valóságot! Kifejezetten ideges faj, aminek nem akadály a 2,5 m magas kerítés sem. Vagy emlékezetes volt az egy hétig tartó utunk is, amin két pumát kellett Athénból Pécsre szállítani, de nem mindig ilyen kalandos a munkánk, egy átlagos napon a reggel mindig az állatok között talál minket. Délig is eltart mire mindennel végzünk. Ezután jöhet a Kft. egyéb ügyes bajos dolgainak a megoldása.

c0a7538d-f1e8-4bab-a20b-dfb1057765a7

Min dolgoztok jelenleg?

Jelen pillanatban egy nagyobb telephely kialakításán, egy kereskedői telep megalkotásán, illetve leendő állatszállítások is komoly gondolkodni valót adnak. Többek között egy medve szállítása Szófiából,vagy gyűrűs farkú makik szállítása Szerbiából. Folyamatosan igyekszünk olyan dolgokat kitalálni csinálni, amit más még nem csinált, amivel sikerül értéket teremtenünk. A nagy terv egy látogatható állatkert összeállítása.

Milyen további céljaitok vannak még?

Célunk, hogy meghonosítsuk nálunk az axist ezt a gyönyörű fajt, ami egész jól alkalmazkodik a mi klímánkhoz is és talán egy távoli jövőben vadaskertekben talán vadászható vadfajjá lehetne tenni még néhány szarvas fajjal egyetemben, mert ezekre óriási kereslet volna. Persze ez egy messzi messzi jövőkép csak egy távoli galaxisban.

Köszönöm szépen a válaszaidat és bízom a további sikerekben!

 

Bővebb infókat találtok itt:

https://www.facebook.com/vadfarm/?fref=ts

http://www.vadfarm.hu/

bae46bf8-4ae3-4a83-8053-e07a25f0178a

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.