Vadászati és erdészeti múzeumok és kiállítások, amit látnod kell – I. rész

Ebben a cikk sorozatban szeretnénk összegyűjteni és bemutatni a hazánkban található vadászattal és erdőgazdálkodással foglalkozó múzeumokat és kiállításokat. Bízunk benne, hogy tudunk vele kedvet csinálni, hogy a kedves olvasó ellátogasson ezekbe az intézményekbe…

Hatvan – Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum

vadaszatimuzeum.hu
vadaszatimuzeum.hu

A gyönyörűen felújított, hatvani Grassalkovich-kastély ad otthont a 2014-ben nyílt Magyar Vadászati Múzeumnak, mely egyedülálló, modern, látogató- és gyerekbarát kiállításaival, a kastélyparkban létesített élményelemekkel igazi élményközponttá varázsolja a város közepén álló létesítményt.

További infók:

http://vadaszatimuzeum.hu/vadaszati-muzeum

http://kirandulastippek.hu/budapest-kornyeke/hatvan-grassalkovich-kastely-vadaszati-muzeum

Keszthely – Helikon Kastély kiállítás

f6ecaa59

A vadászati kiállítás öt földrészen elejtett, több mint 200 vadfaj trófeáinak ad helyet. Az állatok többségével „természetes élőhelyükön” sétálva ismerkedhetnek a látogatók.

A Festetics család trófeagyűjteménye a második világháború alatt és után eltűnt a kastélyból, bemutatása sajnos nem lehetséges. A főúri vadászatok felidézése nélkül azonban a látogató nem kaphat teljes képet életmódjukról. Ezt a hiányt pótolja a 2008-ban megnyílt állandó vadászati kiállítás olyan trófeákkal, amelyek méltó emléket állítanak gyűjtőknek, élményt és ismereteket adnak vadászoknak és érdeklődőknek egyaránt.

A gyűjtemény alapját képezi Windisch-Grätz Ferenc József hazánknak adományozott több száz darabos trófeagyűjteménye, amely teljes egészében látható. A régi székely főnemesi családból származó báró Dózsa György válogatott trófeái – melyek között több világrekord is található – szintén a múzeum meghatározó részét alkotják. A múzeum emléket állít a hazai legismertebb vadászoknak is, a kiállított Széchenyi Zsigmond és Kittenberger Kálmán relikviákkal és trófeákkal, valamint ismerteti Szederjei Ákos és Nagy Endre szakmai múltját is.

A vadászati múzeum egyik alapítója, Hidvégi Béla igényes és elhivatott munkájának köszönhetően gyűjteménye Európában páratlan értéket képvisel. Öt kontinens vadászható nagyvadjai teljes életnagyságban, a természetes élőhely bemutatásával a kiállítás leglátogatottabb része.

http://helikonkastely.hu/hu/kiallitasok/allando-kiallitasok/vadaszati-kiallitas/

Gyöngyös – Mátra Múzeum 

UtazzItthon.hu
UtazzItthon.hu

A Mátra Múzeum gyűjteményei, kiállításai két épületben látogathatók. Az egykori Orczy kastélyban vadászattörténeti, helytörténeti, ásványtani és őslénytani állandó kiállítások láthatók. A gyűjtemény különlegessége Magyarország egyetlen teljes épségben előkerült és itt bemutatott mamutcsontváza.

A 2009 őszén megnyílt természettudományi kiállítás középpontjában egy közel 15 méter magas épített kocsánytalan tölgyfa áll. Egyben ez a fa határozza meg a kiállítás központi gondolatát, az élővilág szintezettségének bemutatását. A kiállítás látványelemei között látható 24 dioráma, az élővilág és környezete kapcsolatának szemléltetésére, és a rendszertani egységek, ahol a hazai fajok mellett más földrészek élővilágának reprezentánsaival is megismerkedhetnek a látogatók. A felsoroltak mellett, tudománytörténeti bemutató, valamint növény- és állatélettani, szervezettani tablók tekinthetők meg. Az épületben modern oktató laboratórium, valamint egy élő trópusi állatokat és növényeket bemutató pálmaház is található.

Az esélyegyenlőség jegyében, a teljesen akadálymentesített épületben kialakításra került egy speciális foglalkoztató („Tapintható természet” címmel) vakok és csökkentlátók számára. A kiállítás kétnyelvű, a magyar mellett angol nyelven is olvasható minden felirat.

Egyéb szolgáltatások: múzeumpedagógiai órák, konferenciatechnika, rendezvényszervezés, esküvő fotózás.

Jegyárak:

komplex (kastély+pavilon) teljes árú: 1100 Ft

komplex (kastély+pavilon) kedvezményes: 550 Ft

Nyitva: Hétfő kivételével minden nap 9-től 17 óráig.

További információk:

http://matrahegy.hu/telepulesek/gyongyos/matra_muzeum

http://www.matramuzeum.hu/page.php?5

Csákberény – Gróf Merán Fülöp Vadászat és Erdészeti Múzeum

meran-muzeum
Itthon Közép-Dunántúlon – Blog.hu

Csákberényben, a Vértes DNY-i lábánál, az egykori Merán-uradalom központjában 2014. október 22-én került sor az újonnan megvalósult “Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum” és a “Vértesi Panoráma Tanösvény” átadására.

A Vértesi Erdő Zrt. célul tűzte ki, hogy a Vértes vadgazdálkodási és erdészeti történetét bemutató gyűjteményt hozzon létre. Az intézményt tehát nem a Merán-család emlékmúzeumának szántuk, szándékunk sokkal inkább a Vértes vadászati és erdészeti múltját, illetve kisebb részben jelenét is méltó módon bemutató gyűjtemény összeállítása volt. Természetesen építettünk az egykori nagy múltú csákberényi  Lamberg-, majd későbbi Merán-, illetve a csákvári Esterházy-uradalom történeti és tárgyi emlékeire is.

Intézményünknek -az erdei iskolával együttműködésben- jelentős oktatási szerepet is szántunk. Ennek része a 80 m²-es helyiségben helyet kapott, a Vértes jellemző élőhelyeit és állatvilágát bemutató dioráma és a 70 fős előadó- és oktatóterem, mely alkalmas különböző közjóléti, vadászati és erdészeti előadások, konferenciák megtartására is. Ugyancsak a környezeti nevelést segíti a 4620 m hosszúságú, a Vértes talán legszebb kilátópontját is érintő Vértesi Panoráma Tanösvény. Sétánk során a valóságban is megismerhetővé válik a természet által kialakított és az ember által átalakított természeti környezet. A talajviszonyoktól és domborzattól függően sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, gyertyános-kocsánytalan tölgyesek, bükkösök, cseresek, kultúrerdők váltják egymást. Ezen társulások legszebb hazai előfordulásaival találkozhatunk útunk során. Tanulmányozhatjuk a kopárfásítás és erdőnevelés egyáltalán nem könnyű, embert próbáló munkáját is.

További infók:

http://www.meranmuzeum.hu/

Szilvásvárad – Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum

http://elmenyekvolgye.hu/szilvasvarad/92-szalajka-volgyi-erdeszeti-muzeum
http://elmenyekvolgye.hu

A Szalajka-völgy fái között zakatoló kisvasút Szalajka-Halastó megállója közelében helyezkedik el az Erdészeti Múzeum. A műemléki jellegű épület 1986 óta igyekszik bemutatni a látogatóknak a Szilvásvárad környéki erdészet történetét, annak egykori eszközeit.

A múzeumban évente 25-35 ezer érdeklődő csodálhatja meg a Szilvásvárad melletti erdők élővilágát a trófeateremben. Egy másik teremben a régebbi korok írásos és tárgyi mementói találhatók meg Mária Terézia erdészeti rendeletétől egészen az ún. MRP fűrészekig.

Az Erdészeti Múzeum magyar kiállítási anyagát Zilahy Aladár, Szilvásvárad nyugalmazott erdésze gyűjtötte össze. Az intézmény áldozatos munkájának elismeréseképpen vette fel a nevét.

További információk:

http://www.szalajka-volgy.hu/latnivalok/szabadteri-erdei-muzeum

http://www.szalajka-volgy.hu/latnivalok/zilahy-aladar-erdeszeti-muzeum

http://www.szalajka-volgy.hu/latnivalok/szabadteri-erdei-foglalkoztato

http://www.szalajka-volgy.hu/latnivalok/tanosvenyek

Miskolc – Herman Ottó Múzeum

https://www.hellomiskolc.hu/
https://www.hellomiskolc.hu/

A múzeum 1899-ben alakult meg Borsod-Miskolczi Múzeum néven. 1914-ig a Borsod-Miskolczi Múzeum és Közművelődési Egyesület, majd ezt követően 1949-ig, az államosításig Borsod vármegye és Miskolc városa finanszírozta tevékenységét. Az intézmény 1953-ban vette fel a sokoldalú tudós, Herman Ottó nevét. 1963-ban vált a múzeumi szervezet központjává, és ettől az időtől terjedt ki gyűjtőterülete Borsod-Abaúj-Zemplén megyére. A Herman Ottó Múzeum depozitóriumaiban közel félmillió, egyedileg nyilvántartott műtárgy található. A legnagyobb gyűjtemény a régészeti, amelynek kiemelkedő egységeit az őskőkor első tárgyi emlékei, a neolitikum bükki és bodrogkeresztúri kultúrájának leletei, a népvándorláskor és a honfoglalás korának reprezentatív művészeti alkotásai jelentik. A múzeum ásványtára őrzi a Kárpát-medence legteljesebb hazai kőzet- és ásványkollekcióját. A képzőművészeti gyűjtemény jelentőségét – az itt lévő műalkotások nagy számán túl – elsősorban az bizonyítja, hogy a magyar nemzeti festészet valamennyi kiemelkedő művészének remekét tartalmazza, s ezek segítségével Mányokitól Moholy Nagy-ig bemutatható nemzeti festészetünk. A történeti gyűjtemény gazdag ipartörténeti emlékanyagot tartalmaz, s ehhez közel félmilliós lapterjedelmű adattár csatlakozik a 14. századtól napjainkig terjedő írásos emlékekkel. A néprajzi gyűjtemény nemzetközileg is számontartott része a matyóság és a palóc népcsoport népművészeti anyaga. A Herman Ottó Múzeumban található az egyik legnagyobb vidéki numizmatikai-falerisztikai gyűjtemény….

További információ:

http://www.hermuz.hu/hom/index.php/hu/

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar  Erdészeti-, Faipari- és Földméréstörténeti Gyűjtemény

ae1b708886fda1967b82cb8c44abd766

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara kezelésében működő Erdészeti-, Faipari- és Földméréstörténeti Gyűjtemény megalakulásának kezdete a felsőfokú erdészképzés megalapításához köthető.

     A selmecbányai Erdészeti Tanintézet első tanára, Wilckens Henrik Dávid volt az, aki az erdészeti oktatás kezdetén számos oktatási segédeszközként is használt tárgy, továbbá egy 200 kötetből álló könyvtár, valamint rovargyűjtemény megvásárlását kezdeményezte. A Tanintézet második tanára, Feistmantel Rudolf 1842-ben kérte az udvari kamarát, hogy engedélyezze az állattani előadásokhoz szükséges demonstrációs anyag beszerzését. Még abban az évben megvásárolták azt a 10 darabból álló madár-gyűjteményt, mely 2007-ig az állandó kiállítás részeként volt látható, jelenleg pedig a világkiállításokon szereplő erdészeti remekeket bemutató múzeumi szoba falán található.

További információ:

http://erdmuz.emk.nyme.hu/

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.