3 Mennyei lencséből készült étel ami nem maradhat le a szilveszteri asztalról

3 klassz recept

1. Az újévi lencsefőzelék alapjául szolgáló lencsét egy nappal a felhasználás előtt kb. háromszoros mennyiségű hideg vízbe áztatjuk.

Finomra vágjuk a hagymát, áttörjük a fokhagymát, majd a főzőedényben megkaramellizáljuk a cukrot, hozzáöntjük az olajat, és beleszórjuk a hagymákat. Addig pirítjuk, amíg az egésznek szép bronzos színe lesz. Sózzuk, kevés füstölt levet öntünk alá, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a babérlevelet, majd a füstölt lé egyharmadát, amivel így 10 percet főzzük.

Ezután beletesszük a beáztatott, leszűrt lencsét és a maradék füstölt alaplevet. Fajtától függően kb. 8-15 perc alatt megpuhul a lencse, amit közben folyamatosan ellenőrzünk, nehogy szétfőjön!

Amikor megpuhult, hozzáadjuk a mustárt és a tejfölt, majd lisztes habarással sűrítjük. Alacsonyabb hőmérsékleten, keverés közben kiforraljuk. Tetszőleges feltéttel tálaljuk, és várhatjuk is az egész évi szerencsénket. 🙂

újévi lencsefőzelék

2. LENCSEKRÉMLEVES

A lencsét előző nap beáztatjuk. 

A csülköt feltesszük bő vízben főni a babérlevéllel, a borssal, egy szál sárgarépával, egy darab hagymával és két gerezd fokhagymával. Közepes lángon kb. 5-6 óra alatt vajpuhára főzzük. Fontos, hogy miután megfőtt a csülök, tartsuk meg a főzőlevét, hiszen a levesünk fontos alapanyaga lesz.

A maradék zöldségeket felaprítjuk, majd egy nagy lábosban lepirítjuk egy kevés olajon. Amikor aranybarna színt kaptak, felöntjük 1 liter vízzel. Ha szükségét érezzük, tehetünk bele egy kevés sót, de a füstölt csülök miatt anélkül is elég sós lesz.

Amíg puhulnak a zöldségek, addig a csülökről lefejtjük a húst, és apró szálaira szedjük.

Amikor minden megpuhult, akkor a lencsét az áztatóvízzel együtt az edénybe öntjük, és az egészet összefőzzük. Főzés közben a félrerakott csülkös lével ízesítjük a levest. Ha minden összetevő megpuhult, az egészet leturmixoljuk.

Tálaláskor a szálaira szedett hússal és egy evőkanál tejföllel kínáljuk.

3. TEJFÖLÖS LENCSEFŐZELÉK SÜLT KOLOZSVÁRIVAL

A szalonna bőrét levágjuk, majd egy lábasban körbepirítjuk az olajon. A szalonnát kivesszük, és ugyanebben a lábasban lepirítjuk a felszeletelt hagymát, fokhagymát, rádobjuk a köményt és a cukrot, ráöntjük a vizet és a lencse felét, majd felforraljuk, és 5-10 percig lassú tűzön bugyogtatjuk. Hőkiegyenlítéssel belekeverjük a mustárt és a tejfölt, majd kivesszük a szalonna bőrét, és az egészet egy turmixgépben pürésítjük. Visszaöntjük a lábasba, majd a maradék lencsét is hozzátesszük a szalonna bőrével és a babérlevéllel együtt. 5-10 percig lassú tűzön rotyogtatjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Az előzőleg körbepirított szalonnát centi vastag szeletekre vágjuk 200 fokra előmelegített sütőben 5-10 percig sütjük. A lencsefőzeléket igény szerint petrezselyemmel és tejföllel, illetve a sült szalonnával tálaljuk.

Forrás: https://streetkitchen.hu

Kiemelt kép forrása: Mindmegette

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük