vadász konyha Vadászház

A legtöbb házi asszony nem ismeri, pedig így lesz a legfinomabb a csülkös babgulyás bográcsban

Nincs is jobb a szabadban főtt ételeknél…

Hozzávalók:

1-1,5 kg füstölt házi sertéscsülök
1 kg marhalábszár
10-20 dkg disznózsír
1 fej fokhagyma
2 fej vöröshagyma
2 db tv paprika
1 db paradicsom
4 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db zeller
0,5 kg burgonya
1 kg fejtettbab
3 db babérlevél
2 ek liszt
2 dl tejföl
3-4 dkg sürített paradicsom
3 ek őrölt fűszerpaprika
só-, bors-, őrölt fűszerkömény ízlés szerint
víz kb. 3 l
1 csokor petrezselyemzöld
Csipetkéhez:

1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
kb. 10 dkg liszt (amennyit felvesz)
pici só
Elkészítése:

A babot előző este beáztatjuk.

A megmosott csülköt egy fazékban tegyük fel főni a szárazbabbal együtt. Adjunk hozzá néhány babérlevelet.

A marhahúst tisztítsuk meg és vágjuk kockákra.

A bográcsban azzal kezdünk, hogy készítünk egy jóízű marhapörköltet: a zsíron a hagymát megpirítjuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük, majd pici vízzel felöntjük és visszahelyezzük a tűzre.

A felkockázott paradicsomot és paprikát a pörkölt alaphoz adjuk. Egy kevés ideig pároljuk, majd a kockára vágott húst is beletesszük és ízesítsük sóval, borssal, őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával.

A hús enged kevés levet, ezt főzzük el, majd kevés vizet adjunk hozzá és ismételjük addig, ameddig majdnem megpuhul. Közben adjuk hozzá a paradicsompürét és, ha szükséges kevés vizet.

A megfőtt csülköt kivesszük a főzővízből, majd amikor kihűlt, eltávolítjuk a csontokat és felkockázzuk (a főzővizet érdemes megkóstolni, mennyire sós, ha kell higítsuk még vízzel).

Amikor a marhahús kb. 3/4-ig elkészült (ez 1-2 óra főzés biztosan) öntsük fel a csülök főzőlevével és a babbal, a kockára vágott csülökkel együtt. Hozzáadjuk a feldarabolt zellert, a karikára vágott répákat és végül a felkockázott burgonyát.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük