Hírek és események

ASP!!! Nem haladnak a vaddisznó állomány gyérítésével

Csak néhány megyében látványos mértékű a vaddisznógyérítés.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) egyelőre nincsenek pontos adatai arról, hogy hol tart a vaddisznógyérítés, de mint mondták, egyelőre csak néhány megyében látványos mértékű. Pontos, az egész országra vonatkozó adatokat csak a vadászati év végén, a vadászatra jogosultak által leadott jelentések összesítése után tudnak majd.

Emellett a közepes kockázatú terület decemberi kiterjesztése után az ezen a területen elrendelt, diagnosztikai kilövéssel megvalósuló állománygyérítésről szintén a későbbiekben lesznek adataik. A vaddisznóállomány jelenlegi sűrűségéről sem szolgált pontos adatokkal a Nébih.

Annyit közöltek, hogy Magyarország vaddisznó sűrűsége nagyon változó mind a fertőzött, mind pedig az afrikai sertéspestistől mentes területeken. Nógrád, Heves és Borsod megyében a járvány megjelenése előtt nagy volt az állománysűrűség, éppen ezért ezeken a területeken látványos a betegség terjedése és az állomány csökkenése.
Forrás és a teljes cikk : https://www.agrarszektor.hu/allat/nagy-a-baj-nem-halad-a-vaddisznok-kilovese-az-orszagban.19549.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük