Történetek

Egy napsütéses nógrádi reggel

Egy hetes izgatott várakozás után az ismerős csengőhang jelezte, hogy hív valaki.

Kezembe veszem a telefont és a hivatásos vadász hívott és közölte velem a várva várt hírt:

– Holnap reggel tudsz jönni vadászni! – hangoztak szavai a fejemben és még hosszasan elméláztam rajta, hogy valóban jól hallottam-e.

Korábban lefeküdtem, de aludni úgy sem tudtam, mert nagy bennem a vadászláz. Hajnali 04:05-kor csörög az ébresztő. Egy csepp fáradságot éreztem sőt, ahogy végig futott agyamon a saját parancsom, hogy: – Talpra, irány vadászni! – biztattam saját magamat, innentől kezdve már álmosságot sem éreztem.

Szépen összekészülődtem, többször megnéztem a táskámat, hogy bele raktam-e mindent.

Rápillantottam az órára 4:35 volt. – Oh, már indulni kell! – valóban itt volt az ideje.

Az ég nagyon tiszta volt, szinte számolni lehetett a csillagokat. Mikor odaértem a szolgálati lakáshoz kísérőm is talpon volt már. Indulás előtt még megittunk egy fekete kávét, elszívtunk közben egy cigit, ennek füstjét bámulva elmélkedtem azon vajon, Diána mennyire lesz hozzám kegyes ma?

Elindultunk a területre a másik párost kiraktuk, majd tovább indultunk a kiszemelt helyünkre. Fél 7 volt már mikor megérkeztünk, egy kerek domb alján az erdő szélén leraktuk a terepjárót. Halkan lépdeltünk, mert hallottuk, hogy egy bika bőg a domb tetején lévő hajlóban, megbeszéltük, hogy rácserkelünk. Mire odaértünk néma csend lett. Körbe néztünk aztán megláttunk egy méretben nekem való bikát arra felé ahol az előző bika bőghetett:

– Lőjj! – kaptam az utasítást.

Bólintottam és útnak indítottam, jó becsapódást hallottunk és láttunk. A bika beváltott a mellettünk lévő akácosba. Rágyújtottunk, majd a cigaretta után neki indultunk a rálövés megtalálásához. A rálövés helyén nem volt vér, ezért megnéztük ott ahol beváltott a bika és ahogy beértünk az akácosba megláttuk, hogy ott fekszik a fenséges állat összerogyva. Így történt a 2. gímszarvas bikám elejtése, míg tavaly az első csaknem a 20. kint töltött alkalomra sikerült meglőni, most pedig harmadik kimenetelnél került terítékre olyan 15-20 perc alatt.

14569024_1612855895407382_249339635_n

Írta:

Csizmadi Máté

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük