Hírek és események

Kiadták a Riasztást: az év legnagyobb havazása jön egyes helyeken 20 centiméternél is nagyobb hóval

Mutatjuk a részleteket!

Íme a mediterrán ciklon legvalószínűbb útvonala, és jelenleg legesélyesebb forgatókönyve *
*és a szövegben nem voltunk rest jelezni a bizonytalanságokat sem☝️
Részlet a veszélyjelzésből:


Délután délnyugat felől egy csapadékzóna éri el az országot, amely fokozatosan északkelet felé halad. Az esti óráktól kezdődően az eső helyett egyre nagyobb területen havazás kezdődik. Éjfélig elsősorban a Dunántúl déli részén, valamint a Duna-Tisza köze déli vidékein 2-7 cm tapadó hó hullhat.

A legintenzívebb csapadéktevékenység éjszaka várható, amely a legtöbb helyen kezdetben esővel indul, majd ezt egyre nagyobb területen havazás váltja. A halmazállapot-váltás idejében jelentős a bizonytalanság, így a várható hócentiméterekben is nagy eltérés lehet kis területen belül.

A mostani forgatókönyvek alapján a legesélyesebb, hogy hétfőn a Duna vonalában és attól keletre nagy területen hullhat 5 cm-t meghaladó vizes, tapadó hó, a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegységben a 10 cm-t, főként a hegyekben a 20 cm-t is elérheti, illetve meghaladhatja a friss hó mennyisége.

A Dunától nyugatra jellemzően 5 cm alatti hóréteg alakulhat ki, északnyugat, nyugat felé haladva egyre kisebb eséllyel lehet hóra számítani. Reggelig északkeleten (főként a Nyírségben, Hajdúságban) még eső várható, itt majd napközben válthat át a halmazállapot, amikor a csapadékzóna erre a területre fog korlátozódni, errefelé további lepel-5 cm összegyűlhet.


Természetesen a mediterrán ciklon természetét ismerve a változás fennállhat, így ennek megfelelően érdemes kezelni a következő ábránkat, ja, és a veszélyjelzést is kísérjük figyelemmel!

Írja facebook oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat

Kép forrása: OMSZ

Kiemelt kép forrása: Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük