Hírek és események

Mit szabad és mit nem, ha medvével találkozunk?

Az elmúlt napokban több medve-észlelés is volt a térségünkben, ezért a Bükki Nemzeti Park jobbnak látta, ha összegyűjt néhány hasznos tanácsot arra az esetre, ha találkoznánk a nálunk előforduló, akár 340-450 kilósra is megnövő barna medvével.

Leszögezik, hogy a medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt messze elkerüli. Ha mégis attól tartunk, hogy az állat bármikor felbukkanhat a közelünkben, és esetleg nagyobb társasággal vagyunk, akkor beválhat, ha zajt csapunk, például fütyülünk. Így biztosan el fog minket kerülni. Ha mégis medvét látnánk úgy, hogy az közben nem vesz minket észre, akkor viszont lehetőleg csendben, feltűnés nélkül távozzunk a helyszínről.

Ha már észrevett minket, akkor a következőket tehetjük. Hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen – amit valószínűleg már úgyis kiszagolt az állat -, és lassan, figyelmmel kísérve a medvét, távolodjunk el a környékről. Ha a medve túlságosan közel jönne hozzánk, akkor beválhat, ha hasra fekszünk, a fejünket eltakarjuk a kezünkkel és nem mozdulunk (ahogy mondani szokás: tettessük magunkat halottnak).

Amit ne csináljunk!

A nemzeti park külön felhívja a figyelmet arra is, hogy mit nem szabad csinálni medvével való találkozás esetén. Például nem szabad neki hátat fordítani, úgy távolodjunk tőle, hogy közben figyelni tudjuk a medvét. Az is fontos, hogy soha ne nézzünk az állat szemébe, mert az agresszivitást válthat ki. Ne etessük, ne fényképezzük és ne dobáljuk meg az állatot!

Kiránduláskor, sátrazáskor az ételt jól elzárva kell tartani, ne tegyünk hirtelen mozdulatokat, és ne kezdjünk el azonnal pánikolni, ha a tőlünk távolabb lévő medve kétlábra áll, mert lehet, hogy csak a környéket fürkészi.

Több medve járja az országot

Korábban megírtuk, hogy hajnalban Miskolcon láttak medvét, amely azonban nem azonos Robival, azzal a nőstény medvével, amelyet néhány nappal ezelőtt engedtek el a szlovák határ közelében. Az ország – ezek szerint nem egyetlen medvéjét – a múlt szombaton fogták be, mert napok óta bolyongott az országban, többször lakott területre is betévedt. Néhány napig a Szegedi Vadasparkban pihente ki több száz kilométeres útja fáradalmait, szerda éjjel engedték újra szabadon. Azóta a medve leszedte magáról a nyomkövetőt.

Forrás: http://hvg.hu

Kiemelt kép forrása: Beol

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük