Ajánlók, hirdetések

NobleHunt, ahol mestermű születik a faanyagból

Már gyermekkorában is magával ragadta a fafaragás művészete. Füleki Alexal beszélgettem a NobleHunt tulajdonosával jelenlegi munkáiról.

31 éves vagyok, Kisnánán születtem -a Mátra lábánál-, és azóta is itt élek, mára már a feleségemmel. A szülői ház, ahol felnőttem a falu szélén, az erdő alatt van, és a mögött van édesapám asztalosműhelye, így a természet szeretete, a faműves szakma, valamint a fafaragás művészete gyermekkorom óta az életem része. Tulajdonképpen ebbe nőttem bele, tehát nem volt kérdés, hogy ezt válasszam hivatásomnak is. Kicsiként a tolómérő, a pisztolyfúró és egyéb kézi szerszámok foglaltak le, és ahogy cseperedtem szépen lassan az egész műhelyt „birtokba vettem”.

Nem is tudom, hogy mióta faragok… Talán mióta az „eszemet tudom”, de ez sem teljesen igaz, mert akkor már rég faragtam. Nagyjából 12-13 éves koromban vettem át teljesen a trófeaalátét készítését aputól. Azóta én csinálom. Második generációsként nagy kiváltságom, hogy amíg más az alapokat tanulja és fejleszti hosszú éveken keresztül, nekem adott ez a tudás. Az alapanyag-előkészítés, maga a gyártás, a vésők élezése, a felületkezelés fortélyai, vagy akár csak egy „ezt most hogyan rögzítsem” kérdés megoldása. Így az energiámat a termékek tökéletesítésére, a gyártás optimalizálására, piackutatásra, webshopra fordíthatom: mindenre, ami elősegíti, hogy a legjobbat a leggyorsabban, és a legjobb ár-érték arányban tudjuk elkészíteni.

2017-ben vettem egy kicsi cnc-marógépet, ami óriási lehetőségeket nyitott számomra. Be kell vallanom, rendkívül hosszasan és nehezen indult a programozás, illetve a számítógép beillesztése a kézművesiparba. Mindezt autodidakta módon sajátítottam el, azt szem előtt tartva, hogy milyen módon tudom ezzel az alátétgyártást és ezáltal a vadászok kiszolgálását felgyorsítani, természetesen a minőség megtartásával és mindinkább annak emelésével. Érdekes módon én nem egy termék teljes gyártására írok programot, hanem a termék kézi fafaragásának előkészítésére, segítésére. Nem a gép farag, hanem én. Mivel tudom, hogyan kell mennie a vésőnek a fában, a program alapján, amit írok, a gép a tradíciós kézi fafaragásra építve dolgozik. A technológiának köszönhetően lényegesen hatékonyabban, pontosabban és gyorsabban készülnek a termékeink. Mindemellett leszögezem, hogy a gép nem tudja felváltani a kézi fafaragást.

Hogy honnan jött a trófeaalátét-faragás? Kb. 30 évvel ezelőtt apu a szomszéd vadász családtól kapott egy régi trófeaalátétet, hogy újítsa fel. Ez olyan jól sikerült, hogy azt hitték teljesen újat csinált és már kapta is a megrendelést egy új alátétre, amit el is készített. Itt kezdődött miden és 30 évig ő is (mi is) úgy készítettük az alátéteket, mint bárki más: megrendelésre, hetek hónapok alatt. 15-20 éve minden faluban volt 2-3 fafaragó, nem volt gond beszerezni a vadászoknak a trófeáikhoz az alátét. Viszont mára sajnos egyre ritkábban találni olyasvalakit, aki fát farag, és a vadászoknak már egyre nehezebb szép, jó minőségű trófeaalátétet vásárolni, és ez csak ösztönzőleg hat, hogy folytassam ezt az egészet, sőt ahogy tudom, tökéletesítsem.

Tavaly októberben elhatároztam, hogy csak trófeaalátéteket fogok készíteni, csakhogy nem úgy, ahogy eddig, hanem a XXI. századi igényeknek megfelelően. Az meglévő mintáinkat kibővítve kialakítottam egy 4 szériából álló termékpalettát. Őzbak, vaddisznó, muflon, dámszarvas, és gímszarvas koponyák alá való alátéteket készítek., induláskor mindegyikből 3-3 félét. Még fel sem töltöttem igazán ezekből a raktáram, már kitaláltam egy új formát a visszajelzések alapján. Próbálok érdeklődni mindenkitől, hogy mi lenne a jobb, milyen irányban kellene fejlesztenem, így a rengeteg válasz alapján, amit a megkérdezett vadászoktól kaptam erre a kérdésre, készítettem egy sötétebb színű, kicsivel olcsóbb alátét-szériát, természetesen a tőlünk megszokott magas minőségben. Így már 4 típusú alátétem van fajtánként. Tervezem tovább bővíteni a palettát mind a letisztult egyszerűbb formák mind pedig a sűrűn díszített alátétek felé, és a későbbiekben preparátumok, valamint afrikai vadak alá is szeretnék majd gyártani.
Elegáns, gyönyörű forma, aprólékos, precíz kidolgozás, minőségi, válogatott alapanyag, prémium selyemfényű felületkezelés azok a tulajdonságok, amikkel szeretném a legjobbat kínálni a vadászoknak, megfelelő áron, ezért kizárólag műszárított, ragasztott, válogatott tölgyfából gyártok, ami így nem vetemedik el, emellett a tölgyfa mind mintázatában, mind pedig minőségében is megfelel a legnagyobb elvárásoknak is. A cnc-előkészítés és a kézi faragás együttes alkalmazásával olyan termékek születhetnek, amik mind egyformák, és az aprólékos gondos kézi faragás minőségével bírnak. A felületkezelésnél szintén a kiemelkedően magas minőségre törekszem, ezért a pácolást követően kizárólag Európa piacvezető vállalatának termékeivel dolgozom, emellett többszöri lakkréteget használok, a rétegek között kézi csiszolással.

Egy barátom megcsinálta nekem a NobleHunt.hu webshopot, hogy minden vadász könnyedén megtaláljon, praktikus, és egyszerű módon tudjon vásárolni. Sógorom lefotózta a termékeket, szemből, oldalról, még hátulról is, hogy mindent lehessen látni a weboldalon. Így a Noblehunt.hu webshopon keresztül biztos, hogy azt kapja a vadász, amit szeretne, és nem lesz csalódás mikor megérkezik hozzá a termék.
5 hónapon keresztül folyamatosan trófeaalátétet faragtam, hogy kialakítsam az első raktárkészletet, mindezt azért, hogy ne kelljen várni az alátétekre, így akár már másnap kézhez kaphatja a megrendelt alátéteket a vadász. Ez nem csak a szolgáltatás minősége miatt fontos, hanem mert több példa is volt rá, hogy egy vendég-vadászatra készülő vadász ~3 nappal az utazás előtt ajándékban gondolkodik, amit szeretne vinni a vendéglátójának, és ilyen esetekben fontos a gyors kézbesítés. Pont az ilyen példákból tanulva, több ötletem is megvalósításra vár, mert azt hiszem nagyon nehéz különleges, hasznos ajándékot venni vadásznak, így a faragott vadász tálca mellett több másik olyan terméket is fogok készíteni, amit az általam felállított magas minőségében („Noblehunt-minőségben”) nem, vagy csak nehezen lehet kapni.
Izgultam, hogy mi lesz, ha más kezébe kerül a munkám a szállítás során, mert volt már nekem is negatív tapasztalatom ezen a téren. Szerencsémre egyik barátom a Reményi Csomagolástechnika Kft., Magyarország legjobb csomagolástechnikai cégének tulajdonosa. Az Ő szakmai tudásával és cégének termékeivel a NobleHunt trófeaalátétek még sosem sérültek szállítás alatt.
Idén január végétől üzemel a webshop, és már most, így a pár hónap alatt is bebizonyosodott, hogy folyamatosan növekvő kereslet van a NobleHunt trófeaalátétekre. Rendre postázom az alátéteket és azért, hogy a folyamatosság megmaradjon, a gyártáskor próbálok pár darabbal mindig többet készíteni, hogy a típusonként 10-15 darabos jelenlegi raktárkészlet jövő évre elérje akár a 30-50 db-ot.
Próbálok valóban minden részletre odafigyelni, nem csak a faragásnál, hanem minden a Noblehuntot érintő témával kapcsolatban. Előfordul néha még a műhelyben is, hogy keresni kell a megfelelő méretű csavart vagy tiplit, ezért úgy gondoltam, hogy ha adok egy kis csomagban az alátéteim mellé a falba való tiplit és ehhez csavart, valamint csavart a trófea rögzítéshez is, akkor az sokaknak nagy segítség lehet, mert nem kell esetleg elindulni a barkácsboltba, vagy ha csak nem kell keresni a megfelelő kiegészítőket.

Édesapámtól tanultam: „Soha ne elégedj meg azzal, amit csináltál, mert akkor sosem fogsz annál jobbat csinálni”. Ő így dolgozott mindig és dolgozik a mai napig, mindig csak a legjobb minőséggel elégszik meg, legyen szó faragott vadászszékről, tájképes tálalószekrényről, esetleg egy fegyvertus faragásról.
Úgy gondolom, nekem hivatásom lett az a törekvés, hogy ezt a termékekről a teljes szolgáltatásra, a Noblehunt egészére terjesszem. Folyamatosan szeretném bővíteni a termékpalettát egyre kiválóbb termékekkel, fejleszteni a szolgáltatások minőségét, és a legapróbb részletekben is megtalálni a legjobb, már-már „művészi” megoldást.

További információk:

https://www.facebook.com/NOBLE-HUNT-a-tr%C3%B3feaal%C3%A1t%C3%A9t-103968284486167/

Weboldal és webshop link a rendelés leadására:

www.noblehunt.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük