Ajánlók, hirdetések

Vadvilág az iskolában: szemléletformálás már kiskorban

Egy fontos kezdeményezés, amely nagyban hozzájárul már kiskorban egy sokkal természettudatosabb szemlélet kibontakozásához. Somogyi Lászlóval beszélgettem a Vadvilág az iskolában program keretében.

Mikor indul újra a Vadvilág az iskolában „program”?

Sajnos a vírus miatt a rendes tanév alatt megállt az előadássorozat, de az óvodák nagyon sok helyen továbbra is nyitva vannak, így már realizálódott néhány felkérés. Július és augusztus hónapban újraindul és bízom benne, hogy folytatódni is fog a szeptemberi tanítási időszak alkalmával.

Mely korosztály a célcsoport és miért pont ők?

Azt szokták mondani, hogy az alapoknál kell kezdeni mindent. Ebből következik, hogy a fiatal generációt kell megtanítanunk a környezettudatos viselkedésre, és életre. A program egyik fő célja, hogy tudatosan tudjuk formálni az érdeklődésüket e témakörrel kapcsolatban. Így talán az Ő generációjuk sokkal felelősségteljesebb viselkedést mutat majd a Föld, és azon belül a biodiverzitás megóvására, valamint a környezet szennyezés visszaszorításával kapcsolatban.

Milyen állatokkal és növényekkel ismerkedhetnek meg a részvevők?

Próbáljuk minél több dologgal megismertetni a gyerekeket, bár egy-egy tanóra időtartama igen kevésnek bizonyul erre. Szorgalmaznám, ha már az általános iskolában is felépített tanmenettel, akár a környezetismeret tanóra keretein belül lehetne a gyerekekkel rendszeresen ezekről a fogalmakról beszélgetni, megismertetni őket a vadon élő állatokkal, a vadászat kulturális és gazdasági fontosságával, valamint az állat és természetvédelem alapjaival. Fontos kiemelni, hogy az állat és környezetvédelmi ismereteket mindenképpen szakembereknek kell/kellene ismertetni, aki tisztában van vele nem pedig az érzelem alapú állatvédelmet képviseli. Nyugaton már pont emiatt van olyan nagy baj az állatvédelem és a vadgazdálkodás között. Míg az egyik fél érzelmi alapon tüntet, addig a másik fél szakmai alapon érvel! De a lehetőségeinkhez mértem igyekszünk mutatni mindenből egy picit. Vadászható állatok trófeáit, preparátumait, solymász madarat, bevadászott vadászkutyát mivel a kutya és ember kapcsolatát a vadászatban és az életben egyaránt is szeretnénk bemutatni egy rögtönzött munkabemutatóval. Ezen kívül ismeret terjesztő rövid kis vadászati témájú filmeket hozunk egy ilyen bemutatóra.

Vannak szerinted akár a fiatal és idősebb korosztályban is olyan tévhitek a vadászattal, természettel, állatokkal kapcsolatban, amiben segít ez a program, hogy megváltozzon?

Ez egy nagyon jó kérdés, mert valóban rengeteg olyan tévhit kering a köztudatban ami sajnos köszönő viszonyban sincs a valósággal. Hivatásos vadász szakemberként nagyon fontosnak tartom a köz pontos és hiteles informálását, így nem titkolt célja a programnak az sem, hogy a gyerekek kapcsán haza juttassuk a nálunk szerzett információkat a családba is.

Felnőtteknek is terveztek hasonlót?

Persze szívesen tartok előadást idősebb vagy felnőtt korosztálynak is, így lehet az is, hogy több pályaválasztási napon, falunapon vagy épp vadásznapon is volt alkalmam bemutatni a mesterségem.

Mi a hosszú távú cél ezzel az ismeretterjesztő programmal?

Ahogy azt mondtam is,a legfőbb cél a vélemény formálás,a tudás/ismeret hiteles és korrekt átadása. Ezzel szolgálva a vadászat ügyét mert hivatásos vadászként kötelességemnek is érzem mindezt. A közelgő 2021-es vadászati világ kiállítás keretein belül útjára indult több állami kezdeményezés is ami ugyanezt a célt hívatott szolgálni. Az „ismerd meg a vadászokat” vagy épp az: egy a természettel ” elnevezésű kezdeményezés is ebből a megfontolásból is lett életre hívva. Az tény, hogy komoly felfogás és szemlélet váltás kell ahhoz, hogy az eleink által ránk hagyott természeti értékeket, kultúránk szerves részét, a vadászatot meg tudjuk őrizni az utánunk jövő generációknak. Micsoda szégyen lenne a magyarságra nézve, ha pont mi engednénk veszni a vadászat ősi mesterségét és kultúráját oly régi és erős gyökerekre visszanyúló nemzeti tudatot pár kanapé állatvédő hangoskodása miatt, nem is beszélve a gazdasági vonatkozásáról.

Ki tudnál emelni esetleg egy számodra emlékezetes vagy meglepő eseményt, amely az eddigiekben történt?

Természetesen! Van több számomra kedves vagy emlékezetes sztori is. Egyszer egy igen lelkes állatvédő hölggyel folytatott beszélgetésem kapcsán sikerült oly meggyőzően képviselni a szakmát, hogy a beszélgetés végére bizony merőben másképp látott minket vadászokat, a vadgazdálkodás fontosságát és azáltal minket vadászokat is. Sok tévhitet oszlattam el benne, sok összefüggésre világítottam rá minek hatására változtatta meg a véleményét. Jól esett,és büszke voltam… de büszke voltam a hölgyre is, hisz belátni hogy hibáztunk komoly gondolkodású emberre vall. De persze ugyanilyen jó érzéssel tölt el mikor egy bemutató végén a gyerekek záporozó kérdései kereszttüzében állok. Ez jó visszajelzés arra,hogy sikerült megmozgatni az agytekervényeiket. Ezeket a kérdéseket mindig komolyan kell venni és jól kell válaszolni,hisz pont akkor ültetjük el azokat a kis magokat amiből majd a várt felelős természet és állatvédő gondolkodás fog sarjadni

Köszönöm szépen a válaszaidat és további eredményes munkát kívánok neked!

További információkat és elérhetőségeket az alábbi fotón találtok:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük