Hírek és események

Videó: egy egész vaddisznókonda vette be magát Salgótarjánba

Egyre több vad jelenik meg a városban.

A kondát pénteken hajnalban a salgótarjáni Munkácsy utcában kaptuk lencsevégre. A malacok látszólag jól szórakoztak az emberek lakta területen.

Több felnőtt egyedből és malacokból álló vaddisznókonda bukkant fel pénteken hajnalban a Munkácsy utcában, élelmet keresgélve a házak menti ösvényeken. A konda jóízűen táplálkozott a fákról lehullott gyümölcsökből, a kicsik pedig jókedvűen röfögve ugráltak, nem zavartatva magukat attól, hogy emberek által lakott területen portyáznak. Később jóllakottan, a Meredek utca irányába távoztak.

A környékbeli lakók szerint már nem meglepő látvány a vaddisznók jelenléte a lakótelepen. Nem olyan rég például a játszóház és a játszótér környékén randalíroztak és túrták fel annak környékét.

– Akik nap mint nap erre járnak, már tudják, hogy bármikor szembesülhetnek egy- egy vadállattal. Így igyekszem a kutyasétáltatást még sötétedés előtt időzíteni, mert amint leszáll az este csoportba verődve csörtetnek a házak között. Ilyenkor feltúrják, tönkre teszik a virágágyásokat, szemlézik a kuka mellé dobott szemetet, illetve az ablakokból, erkélyekről kihajított ételmaradékokat – nyilatkozta portálunknak név nélkül egy környékbeli lakó.

Hozzátette: rendszerint előfordul, hogy az emberek élelmet tesznek ki a vadállatok elé.

– A károkozás pár hétre visszaszorítható vadriasztó szerek alkalmazásával, azonban fontos, hogy a lakosok tartózkodjanak a vadon élő állatok etetésétől – közölte portálunk megkeresésére dr. Romhányi Katalin, a salgótarjáni önkormányzat jegyzője.

A jegyző hangsúlyozta, hogy aki lakott területen vadállatot etet szabálysértést követ el.

Mint elmondta, az önkormányzati rendelet szerint, aki közterületen háziasított állatok gazdátlan egyedét, vagy vadállatot etet, a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást valósít meg. E cselekmény elkövetője pedig jelenleg ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal, valamit százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal is sújtható – tette hozzá.

Erdős térségek mellett nem ritka látvány egy-egy vaddisznócsalád megjelenése. A napokban Nyikon Tímea az Acélgyári úton rögzített felvételt ahogy egy nyolc tagú horda merészkedett a lakott területre, de megjelent már pizzériában és játszótéren is a nagyvad.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük