Hírek és események

Ennyi év börtön járna falopásért

Erdélyben tervezetet nyújtottak be

A tervezettel a büntető törvénykönyvet, az erdészeti törvényt és az erdészeti kihágásokra vonatkozó 2010/171-es törvényt módosítanák a kezdeményezők.

Az indítvány értelmében a Btk. 228-as cikkelyébe (Lopás) az ingó javak közé beiktatnák a viharok által kitört vagy gyökerestől kicsavart fákat, a kivágott vagy gyökerestől kiásott hajtásokat és palántákat, ha azokat erdőből, védelmi erdősávokból, erdősített területekről, vagy az országos erdészeti alapon kívül eső erdőből vágták ki.

A Btk. 229-es cikkelyébe (Minősített lopás) új bekezdést iktatnának be, melynek értelmében a fák, hajtások vagy csemeték kivágás vagy kiásás révén történő ellopása 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, akár az országos erdészeti alap területén, akár az ezen kívül eső területen történt.

A projekt kezdeményezője 14 szociáldemokrata párti képviselő és szenátor, többek közt Graţiela Gavrilescu, Marian Cucşa, Alexandru Băişanu, Şerban Nicolae, Radu Oprea.

Indoklásuk szerint a törvénymódosításra feltétlenül szükség van, mivel riasztóan megnőtt az illegális fakitermelés mértéke és a falopások száma.

Mivel a falopásokat gyakran magánszemélyek követik el, akik sokszor kezdetleges járműveken szállítják el a kivágott faanyagot, ennek mennyisége sokszor nem haladja meg a törvény által megszabott küszöböt – érvelnek a tervezet beterjesztői.

Az indítványt elsőként a szenátus fogja tárgyalni, majd a képviselőház szavaz róla döntő fórumként.

Forrás: https://www.hirmondo.ro/romania/tervezet-egytol-ot-evig-terjedo-bortonbuntetes-jarhat-a-falopasert/?fbclid=IwAR2aHfiF1dUr8wO_IhBX3n5k9F3HU7WQdxcHBewpNyMKBa6igN0lgqmS2So
Kiemelt kép forrása: https://444.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük