Hírek és események Természet Vadászház

Kimerülésig hajszolják a szarvasokat

Helyénvaló ez?

Februárban elcsendesül az erdő, és szép lassan véget ér a téli vadászidény. Az állatok az utódok tavaszi érkezésére készülnek, s ekkor zajlik a természet egyik legérdekesebb jelensége, a szarvasok agancsváltása. A következő időszakban a bikák megválnak tavalyi agancsuktól, és mindössze három hónap alatt akár 10-12 kilót is nyomó koronát növesztenek a fejükre. A vadászok ezekben a hónapokban nem is zavarják az szarvasokat.

Nem így az agancsgyűjtők, akik a bikák elhullajtott agancsára vadásznak. Csapatosan, szisztematikusan járják az erdőt, és hajtják a szarvas rudlit, hogy a bikák agancsa hamarabb leessen. Ezzel azonban hatalmas károkat okoznak a vadállományban, ráadásul lopást is követnek el, mert az elhullajtott agancs hivatalosan a vadgazdálkodóé.
Az agancsgyűjtők a szarvasok nyomain elindulva a hóban könnyedén rábukkannak az elhullajtott agancsokra. Azonban nem érik be ezzel, hanem olykor kutyákkal, csatárláncban kergetik a vadat. “A fő gond, hogy halálra zavarják őket. Nem tesznek különbséget a tehén- és bikanyomok között, és a vemhes teheneket is betegre hajszolják” – mondta az Origónak dr. Nádor László, az Országos Magyar Vadászkamara Zala Megyei Területi Szervezetének elnöke.

Jelenlegi jogszabályi helyzetben sajnos nincs kiút, ugyanis az erdőtörvény értelmében bárki szabadon közlekedhet gyalogosan az erdőben. Ha pedig tetten is érnek valakit egy aganccsal a kezében, azzal védekezik, hogy éppen viszi leadni a vadászoknak. Nádor szerint a nappal bekövetkező közúti vadbalesetekért ilyenkor 99%-ban az agancsgyűjtők felelnek, ugyanis a szarvas egyébként napközben pihen, és csak szürkülettől hajnalig aktív.
Forrás és a teljes cikk a linkre kattintva elérhető: https://www.agraroldal.hu/a-halalba-hajszoljak-a-szarvasokat.html
Kiemelt kép forrása: Vadászhírek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük