kreatív ötletek Vadászház

Mutatjuk hogyan tudod sokkal praktikusabban tárolni tűzifát – hasznos ötletek

Már javában folyik a tüzelési időszak, de aki esetleg még csak most kezdte el gyűjteni a fát télire annak pont jól jönnek ezek az ötletek…

Mint tudjuk, a nagyobb víztartalmú tüzelő legalább négyszer drágább, tehát már vásárláskor mérjük meg a nedvességtartalmat egy egyszerű digitális mérőeszközzel, felhasítunk frissen egy rönköt és a fa belső felületén mérjünk.

Ilyen mérőeszközökkel meggyőződhetünk és pontos adatot kaphatunk a fa nedvességének mértékéről.

A tűzifa tárolásának szabályai

Erre figyeljünk!

 • A fát minden esetben készen felfűrészelt és hasított állapotban tároljuk. A kisebb darabok könnyebben és gyorsabban száradnak, ezért nagyon fontos, hogy kellő mértékben felaprítsuk.
 • A levegő segítségünkre lehet a tűzifa tárolásában, ezért mindenképpen szellős és száraz helyen tartsuk a felaprított fát.
 • A legalsó réteg alatt hagyjunk kb. 15-20 cm magas légáteresztő réteget, amit különböző alátétekkel, esetleg ráccsal biztosíthatunk. Ez megakadályozza, hogy a fa átvegye a föld nedvességét, és ennek köszönhetően az alsó rétegek is könnyen szellőzhetnek.
 • Érdemes a farakás mögött kb. 5-10 cm széles levegőrést biztosítani. Ez is segíti a jobb és gyorsabb száradást.

Kapcsolódó anyag >>> Kertünk ékessége is lehet a farakás

 • A fát mindenképpen védjük meg az időjárás viszontagságaitól. Tárolhatjuk zárt helyen, azonban így kevésbé lesz biztosított a megfelelő levegőmozgás, tehát lassabban fog kiszáradni. Érdemesebb a szabadban, kiugró vagy féltető alatt elhelyezni a farakást. Így nem fogja érni az eső, ellenben a szél könnyen átjárhatja.
 • Nehéz megbecsülni, hogy mennyi idő alatt szárad ki a fa, de érdemes legalább hat hónap száradási időt hagyni. A folyamat ugyanis kezdetben gyorsan zajlik, de 30% nedvességtartalom alatt már egyre lassúbb lesz.
 • A felhasogatott fát egymás fölé helyezett sorokba rakjuk. Ezek között érdemes kb. kézfejnyi távolságot hagyni, hogy a levegő itt is átjárhasson.
  • Amennyiben lehetséges, a farakást a déli oldalra helyezzük, hiszen így lesz legmagasabb a fát érő napsütéses órák száma.
  • Pincében, illetve kevésbé szellős helyiségekben kizárólag száraz fát szabad tárolni. Ugyanis ellenkező esetben befülledhet és megpenészesedhet.

  Ötletek tűzifa tárolókra

Forrás:

http://fejezet.com/nem-mindegy-hogyan-taroljuk-a-tuzifat-praktikus-otletekkel-segitunk-48728

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük