Képek, Idézetek, Videók

Sosem látott mesevilággá varázsolták a szentjánosbogarak ezt a japán erdőt- fotókkal

Mesevilággá varázsolták a japán erdőket a párjukat kereső szentjánosbogarak

Minden évben, a nyári hónapok elején lenyűgöző látvány fogadja a japán erdőkbe ellátogató természetjárókat, hiszen az ázsiai országban is feltűnnek a párjukat kereső, világító szentjánosbogarak. A rajzás során a szentjánosbogarak bevilágítják az éjjeli sötétségbe burkolózó erdőket és valóságos mesevilággá változtatják őket.

Ezt a különleges látványt örökítették meg az erdőket felkereső, természetkedvelő fotósok, akik hosszú expozíciós idővel készítették el varázslatos felvételeket.

Mutatjuk! 

fotó: hm777
fotó: hm777
fotó: hm777
fotó: hm777
fotó: hm777
fotó: hm777
fotó: hm777
fotó: hm777

A szentjánosbogár-félék a sarkvidékek kivételével az egész Földön megtalálhatók, delegnagyobb változatosságban a szubtrópusi és trópusi területeken fordulnak elő. Mintegy 2000 fajuk trópusi és mérsékelt égövben él, Magyarországon 3 faj található meg.

A hímek repülve keresik meg a fűben, illetve avarban lévő nőstényeket, és egymásra találásukat fajspecifikus fénykibocsátásuk (biolumineszcencia) segíti. A röpképtelen nőstények világítva várják párjukat. A hímek szintén világítanak, s röpködve keresik rövidke életük értelmét. Fényt a luciferin nevű pigment oxidációjával bocsátanak ki, a folyamatot a luciferáz enzim katalizálja. A sugárzott sárga vagy zöld fény hullámhossza 510 és 670 nanométer közötti. Nemcsak az imágók, de a lárvák, bábok és tojások is bocsátanak ki fényt.

Forrás: http://www.erdekesvilag.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük