vadász konyha Vadászház

Van, aki csak össze vissza püföli a húst… mutatjuk, hogy kell helyesen klopfolni a húst, hogy ízletes legyen

Így csináld te is.

A klopfolás az egyik legismertebb és legalapvetőbb konyhai művelet, sokan mégsem ismerik elég jól.

A klopfolás nemcsak a hússzeletek laposra veréséről szól. Ez a kémiai, azaz pácolásos módszer mellett a másik, fizikai eljárás, mely abban segít, hogy a hús puhább, egyszerűbben fogyasztható és könnyebben emészthető legyen. Az ütögetés hatására az izomrostokat összekötő kollagén fellazul.

 

Hogy klopfolj helyesen?

Fontos, hogy a húst határozott csapásokkal ütögesd, ám ne vidd túlzásba, hiszen a művelet célja nem a hús péppé verése, hanem a lazítása. A klopfolók feje azért nagy és nehéz, hogy segítse a főző munkáját. Hagyd, hogy főként a saját súlyával csapódjon a húsba, és te csak egy kicsivel toldd meg az erejét. A vastagabb részekre valamivel nagyobbat, a vékonyabbakra kisebbet üss.

Ügyelj arra, hogy a hússzelet vastagsága egyenletes legyen, és minden kiklopfolt darabé is megegyezzen. Ha egy szeletnek vastagabb és vékonyabb részei is vannak, akkor törekedj arra, hogy ezeket az egyenlőtlenségeket elsimítsd. Légy résen, és még idejében hagyd abba a klopfolást: ha túl sokáig ütögeted a húst, akkor az papírvékony lesz, sőt ki is szakadhat.

Ordashírek
Még novemberben írtuk meg, hogy farkast láttak Párizs közelében, a ragadozót először észlelték a térségben azóta, hogy mintegy 30 éve újrahonosították a fajt Franciaországban. Arról is írtunk, amikor az estleges bakonyi farkasokról szólt a fáma, de a börzsönyit is megzenésítettük. Az ilyen jellegű hírek felbukkanása csak egyre gyakoribb lesz, mert idehaza is van már bőven farkas. A jelenlét pedig nem kis probléma, legutóbb egy kutyát vitt el az ordas. Erdélyben pedig az ilyen esetek úgymond hétköznapinak számítanak.

via

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük