kreatív ötletek Vadászház

Van néhány raklapod és pár faoszlopod? Készítsd el kerted ezt a kerti kiülőt, a kedvenc helyed lesz ezután

Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan is kell készítened.

Nagy áldás egy kert egy család életében, kerti sütögetések, összejövetelek, pihenés ideális helyszíne.

Kállai Tibor felesége kérésére fedett kerti kiülőt épített, melybe még raklapokból készült bútorok is kerültek. A következőkben Tibortól ismerhetjük meg a munkálatok részelteit:

A feleségem régi vágya volt egy kerti kiülő, ahol nyáron sütögetések alkalmával kellemes környezetben tölthetjük el a szabadidőnket. Mindig is szerettem barkácsolni, szeretek fával és fémmel dolgozni. Eddig ez volt a legnagyobb összetettebb munkám. Nehezen kezdtem hozzá, de a végeredményt látva, megérte.

Családi házunkat egy nagy projekt keretén belül kibővítettük, felújítottuk. A felújítás végén elég sok faanyag, építőanyag megmaradt, főleg tégla, tetőfólia, gerenda, deszka és szarufa. A kerti kiülő építéséhez ez a megmaradt faanyag lett részben felhasználva. A raklap adott volt. A kiülő mérete 200*200 cm-es, a belmagassága elöl 200 cm, hátul 180 cm. A tetőszerkezet 245*276 cm.

Így készült lépésről lépésre:

  1. Gerendák helyének kimérése, oszloptartók betonozása.
  2. Gerendák beállítása, csavarozása, vázszerkezet összeállítása, lazúrozás.
  3. Tetőfóliázás, tetőlécezés, tetőfedés.
  4. Aljzat kialakítása, szegélyezés, zúzott kövezés.
  5. Raklap ülőkék összeállítása, elhelyezése, rögzítése.
  6. Bambusz árnyékoló szövet felrakása.

A 10*15 cm-es gerendák egy 25*25 cm-es oszlopzsaluba betonozott oszloptartón állnak. Az oszlopzsaluk alatt 60 cm mély gödör lett kiásva, a zsalu belső szélességében. Az első és hátsó gerendák 7*15 cm-es szarufával lettek összefogatva. A gerendapárok 4 db 5*10 cm pallóval lettek összefogatva, erre tetőfólia került és végül tetőléc, 9 sorban, 30 cm-es közzel. A gerendák függőlegesen 5*10 cm-es pallóval lettek kimerevítve. A tetőszerkezetre bitumenes hullámlemez került gyári szeggel rögzítve. A kiülő aljzatát úgy alakítottam ki, hogy körbe betonszegélyeket helyeztem. Az aljzatot lefóliáztam és zúzott kővel borítottam.

Az ülőrész 3 db 66*100*39 cm-es raklap, 54 cm magas háttámlákkal. (Egy normál raklap lett megfelezve.)

Egy ülőrészben 2 raklap van egymáson, gerenda talpakkal.  A raklap ülőkékhez egy asztal is lett készítve, dohányzóasztal lappal, raklapból készített lábakkal. Az ülőpárnák saját kezűleg lettek elkészítve a feleségem által. Az oldalai dekorbambusszal lettek burkolva.

Teljesen laikusként álltam a munkához, soha ehhez hasonló munkát még nem csináltam. Számomra ez egy nagy kihívás volt, sok-sok tervezgetés előzte meg, hogy stabil, erős és tartós legyen. Próbáltam az arányokat, méreteket, pontosságot betartani, ami végül is kis hiba százalékkal sikerült is.

A munkával nem siettem, kényelmesen dolgoztam. 3 hét alatt be tudtam fejezni. Költségben pedig kb. 100 000 Ft-ot jelentett.

Forrás:

https://www.otthonlap.hu/lepesrol-lepesre-megmutatjuk-hogyan-keszul-a-fedett-kerti-kiulo/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük