Hírek és események

Véget ért a kútmizéria. Ez a döntés született a fúrt és meglévő kutak ügyében!

Ezt a döntést hozták!

Nagy István agrárminiszter az országgyűlési expozéjában elmondta, hogy a felszíni vízkészlet nem elegendő az öntözési igények kielégítésére, sok helyen nem, vagy drágán lenne elérhető a vízfelszín alatti vízkészlet használata. Mivel ezen kutak engedélyeztetése bonyolult és drága volt, ezért több tízezer illegális öntöző kút létesült, szabályossá tételük megoldatlan probléma.

A javaslat most ezen változtatna, valamint az 50 méternél nem mélyebb, az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntözési célú kutak esetében nem írja elő az öntözési igazgatási szerv hatáskörébe tartozó engedélyezést.

Felszín alatti vízkivételt biztosító kút csak olyan területeken létesíthető, ahol a vízkivétel az ivóvíz-bázisokat, karszt- vagy rétegvíz-készletet nem érinti.

Czerván György (Fidesz) a frakció támogatásáról biztosította az előterjesztőt. Magyar Zoltán (Jobbik) örömét fejezte ki a törvényjavaslattal kapcsolatban, ugyanakkor megjegyezte, nem érti, a kabinet miért várt eddig a helyzet rendezésével. Földi László (KDNP) úgy fogalmazott, nagy örömmel vette a kútamnesztiát, ezért a törvényjavaslat elfogadását javasolják. Varga László (MSZP) úgy fogalmazott, szeretnék támogatni az előterjesztést, azonban ökológiai szempontból hiányolják abból a kutak vízkivételi mennyiségének szabályozását.

Vadai Ágnes (DK) hangsúlyozta, a kormánynak egyértelműsítenie kell, kútamnesztiára egyszer kerülhet sor, azt követően mindenki érdeke, hogy csak világos szabályok alapján létesüljenek új kutak. Nagy István agrárminiszter zárszavában közölte, az érintett kutakra úgynevezett okosórákat telepítenek, amelyek segítségével naprakész adatokkal rendelkeznek majd a vízhasználatról.

Forrás: https://mezohir.hu
Kiemelt kép forrása: Origo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük