Hírek és események

ASP!!! Nemvárt helyen jelent meg az afrikai sertéspestis

Senki nem számított rá.

Most a Kassa-vidéki járásban jelent meg a vírus, amely korábban Szlovákia területén csak a Tőketerebesi és a Nagymihályi járásban fordult elő.
A tárcavezető félelme beigazolódott, mert a vírust ismét kimutatták egy Abaújnádasd határában elejtett vaddisznó tetemében január 17-én, múlt héten pénteken. Ezt Jozef Bíre¹, az Állami Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet igazgatója is megerősítette. A vaddisznót a Hernád vadászterületén ejtették el, közel a magyar határhoz. Bíre¹ szerint az állat Magyarországról jöhetett, ahol az utóbbi időben rendkívül gyakran fordul elő a betegség.

Szlovákia területén először 2019. július 24-én mutatták ki a sertéspestist a tőketerebesi járásbeli Őrös község egyik tenyészetében, közel a magyar határhoz. A vírus a házi sertéseket és a vaddisznókat támadja meg. Szlovákiában eddig nagyjából 50 esetet diagnosztizáltak, a többségük vaddisznó volt.

Intenzív vadászatot hirdettek a vaddisznókra is, hogy az állomány csökkentése által szorítsák vissza a betegség továbbterjedését más régiókba.

Forrás és a teljes cikk itt olvasható: https://www.agrarszektor.hu/allat/erre-senki-sem-szamitott-meglepo-helyen-csapott-le-a-rettegett-pestis.19089.html
Kiemelt kép forrása: HVG

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük